body{ scroll-behavior: smooth; }

Amandas hälsoladdning – Balansera ditt dopamin för att öka din motivation och produktivitet

Balansera ditt dopamin för att öka din motivation och produktivitet

Fastnar du lätt i sociala medier eller en ständigt flödande mejlkorg under arbetstid? Har du svårt att hitta motivation och ork till dagens arbete ibland? Det finns såklart flera anledningar till att vi alla hamnar där ibland, men faktum är att det ofta hänger ihop med hormonet dopamin. Så, vad är dopamin och vad är det bra för? Kan man få för mycket dopamin och hur balanserar man tillbaka det i så fall? Jag guidar dig igenom dopamindjungeln och ger dig tio tips på hur du kan balansera ditt dopamin för att öka din motivation och produktivitet.

Vad är dopamin och vad är det bra för?

Dopamin är ett hormon som styr belöningssystemet i hjärnan. Det är dopaminet som ger motivation, arbetsglädje, njutning och i värsta fall beroende eller missbruk. En god balans av dopamin är dock en stor framgångsfaktor för att lyckas nå dina mål och utföra ditt arbete produktivt.

Kan det bli för mycket av det goda? 

Dopaminet aktiveras av beteenden som hjärnan anser vara belönande. Dessa beteenden är främst kopplade till att fortplanta sig, skaffa mat, vinna fighter och samla bra redskap för överlevnad. Ja, precis som om det fortfarande vore stenåldern … 

När vi triggar dopaminet alldeles för mycket genom till exempel sociala medier och annan “belönande” underhållning är vi alla olika känsliga för att utveckla dopaminresistens. Med det menas att dopaminreceptorerna får en nedsatt känslighet för dopamin som gör att kroppen tillslut inte känner av dopaminet och reagerar som om det finns för lite, vilket leder till att man antingen blir hyperaktiv eller passiv (beroende på andra hormonnivåer). Denna process har många likheter med insulinresistens, som du kanske är mer bekant med. Det vill säga att när du äter för mycket socker och ”skräpmat” ökar risken för en nedsänkt insulinkänslighet – diabetes typ 2. 

En högpresterande arbetsnarkoman har ofta högt dopamin kombinerat med högt noradrenalin (stresshormon) vilket ger en hög koncentrationsförmåga. Det kan tillsynes låta optimalt men man får inte glömma bort att denna person måste vara extremt noggrann med återhämtning för att kunna behålla sina goda hormonnivåer och undvika att gå in i väggen. Bra mat, god sömn och ordentligt med återhämtning är viktigt för alla. 

Vad kan du göra för att balansera ditt dopamin?

Det finns tyvärr inget magiskt piller som kan balansera dopamin eftersom det till största del styrs genom ditt beteende. MEN, här kommer tio tips som kan ge dig stora effekter, särskilt om du kombinerar flera samtidigt!

  • Inför en meditationsrutin – allra helst på morgonen
  • Träning av alla slag (även promenader) är bra för dopamin. För att nyttja effekterna under arbetsdagen och öka motivation samt produktivitet kan det för många vara fördelaktigt att planera in rörelse under morgon/förmiddag.
  • Spendera tid i solljus
  • “Gör-ingenting-aktiviteter” som att gå ut i naturen och bara vara (utan intressanta dopaminstimulerande poddar i lurarna)
  • Börja dagen med de mest krävande arbetsuppgifterna först
  • Begränsa underhållning, nyheter etc. till ett särskilt tidsfönster efter arbetsdagen är slut. Det kan vara problematiskt att använda till exempel sociala medier som en paus då det stimulerar dopamin mer än själva arbetet.
  • Försöka att producera istället för att konsumera. Att titta på diverse medier kanske kan kännas som nyttig info, men om det inte leder till något producerat material eller tar dig mot dina målsättningar blir det ofta bara informationskomsumtion som försämrar dopaminnivåerna.
  • Ät en balanserad kost med högvärdigt protein, mineraler, vitaminer och mjölksyrebakterier. Eftersom signalsubstanser som dopamin byggs av aminosyror (byggstenar i protein) är det viktigt att få i sig detta och se till att de kan tas upp av kroppen.
  • Dra ner på kaffe, koffein och energidrycker
  • Dra ner på socker och mat som ger dig snabba (dopamin)kickar

Hoppas att du fick med dig något nytt från månadens hälsoladdning och att du blev inspirerad till att optimera din motivation och arbetsglädje genom att stimulera ditt dopamin. Önskar dig en fortsatt härlig dag! Glöm inte att hälsan är det viktigaste du har för att allt annat ska fungera 💚