body{ scroll-behavior: smooth; }

Amandas hälsoladdning – Så ”nudgar” du dig till mer rörelse i vardagen

Så ”nudgar” du dig till mer rörelse i vardagen

“Äsch, jag tar hissen istället för trapporna”, ”Jag har inte tid för det där träningspasset idag”, “Usch vad tråkigt väder det är ute, bäst jag tar bilen till jobbet.” Känner du igen dig? Du är inte ensam. Biologiskt sett är vi gjorda för att spara så mycket energi som möjligt och med vår begränsade mängd viljestyrka kan det ibland vara motigt att införa nya hälsosamma beteenden som så småningom blir till vanor. Vi tenderar helt enkelt att ofta ta den enklaste vägen. En av hemligheterna för att lyckas ta sig över detta steg är att designa en livsmiljö som gör det lätt att göra rätt, det vill säga att använda sig av nudging. 

Vad är nudging?

Det är en effektiv metod för att främja beteendeförändring och guida sig själv eller andra i olika valsituationer. En kan säga att det är ett sätt att göra det lätt att göra rätt och svårt att göra det som inte är bra för till exempel dig själv eller planeten. En nudge kan därför beskrivas som en snäll knuff i rätt riktning, utan att tvinga till något. Så, hur kan du nudga dig själv eller en hel arbetsplats till mer rörelse i vardagen? 

Tips 1 – pomodorotekniken för att minska stillasittande arbete 

På Nature Station använder vi oss ofta av pomodorotekniken när vi jobbar för att öka fokus och produktivitet. Med det menas att en jobbar i intervaller där varje pomodoro är 25 minuter fokuserat arbete följt av 5 minuter paus. Upprepa fyra gånger innan du efter den fjärde tar en längre paus. Pauserna kan du lätt markera genom att ställa dig upp och plötsligt har du ett perfekt tillfälle för att röra på dig lite extra. Då kan du till exempel passa på att:

  • ta en promenad runt kontoret
  • göra 15 knäböj
  • springa på stället
  • göra någon stretchövning
  • göra någon yogaövning.

Tips 2 – motionera i anslutning till något annat

Att göra något i anslutning till något annat är en väletablerad metod för att skapa vanor. Här är målet att göra det till en så stark vana att man inte ens tänker på att det finns ett annat val. Här kommer några exempel på hur du kan inkludera motion i samband med andra vardagshändelser:

  • ta en promenad i samband med lunchrasten 
  • träna direkt efter att du slutat jobbet 
  • cykla till och från jobbet
  • ta en löprunda i skogen som en del av din morgonrutin. 

Tips 3 – gör rörelse till det enklaste eller mest motiverade valet 

För att ta detta till organisatorisk nivå kan man till exempel öka användandet av trappor genom olika nudgingmetoder.

Faktorer som visat sig ge effekt är

  • motiverande ord eller citat vid trappentrén 
  • påminnelser om hälsofördelar med att ta trappan istället för hissen
  • gör trapporna roligare att gå i (låt kreativiteten flöda)
  • öka väntetiden på hissen.

Det finns alltså många sätt att jobba på för att “nudga” dig och ditt företag till att göra bra val lite enklare. Vi på Nature Station diggar verkligen nudging-tänket och har därför byggt hela vårt koncept på just nudging.  Hoppas att du fick med dig något nytt från månadens hälsoladdning och att du blev taggad på att börja designa en livsmiljö där du och kollegorna hellre tar trapporna än hissen eller introducerar pomodoropauser med rörelse. Bollen ligger hos dig!

Önskar dig en fortsatt härlig dag! Glöm inte att hälsan är det viktigaste du har för att allt annat ska fungera 💚